led w oprawach hermetycznych.jpg
LED zdroje montované v klasických hermetických svietidlách

Premýšľali ste, čo sa deje s LED žiarovkou po jej inštalácii v uzavretom prachotesnom svietidle? Aký to má vplyv na LED žiarovku? LED-POL sa ako jeden z mála výrobcov LED osvetlenia rozhodol skúmať túto otázku v spolupráci s vedeckými inštitúciami.

Spoločne s Univerzitou vedy a techniky v Krakove sa uskutočnil rad vedeckých štúdií s cieľom získať komplexné znalosti o faktoroch, ktoré ovplyvňujú zdroje svetla LED v prachotesných svietidlách, a o účinkoch tohto typu inštalácie.


Výskum sa uskutočnil, pretože bol badateľný trend smerom k inštalácii svetelných zdrojov LED v uzavretých svietidlách so závitom E27. 

Testy boli vykonané na LED žiarovkách A60 E27 8 W, 10 W, 12 W, 14 W a 15 W; vo svietidlách s rôznym stupňom ochrany - IP20, IP44 alebo IP65 a rôznymi typmi konštrukcií.

Testy zadané spoločnosťou LED-POL sa uskutočnili vo vedeckej inštitúcii – na Fakulte energetiky a palív Hornícko-hutníckej akadémie – na katedre vyváženého energetického rozvoja. Metodika štúdií spočívala v meraní prevádzkovej teploty žiarovky v uzavretom svietidle po stabilizácii parametrov, približne 1 hodiny svietenia, pomocou termovíznej kamery.

Zo správy vypracovanej po vykonaní skúšok možno vyvodiť, že uzavretie LED žiaroviek v prachotesnom svietidle zvyšuje svoju prevádzkovú teplotu v priemerne o 10° C v porovnaní so žiarovkou, ktorá pracuje v otvorenom prostredí. Maximálny nárast teploty bol zistený v prachotesnom svietidle, kde sa prevádzková teplota zvýšila až o 20° C. 

Takýto výrazný nárast teploty znižuje životnosť LED žiarovky o takmer 90% deklarovanej hodnoty, čo pri 15 000 h predstavuje cca 1 500 hodín.

 

 

Pokles životnosti LED svetelných zdrojov zobrazený na obrázku č. 2 pochádza zo skúšok nezávislého zdroja. Potvrdzuje, že nárast prevádzkovej teploty znižuje životnosť LED žiarovky. 

Zvýšenie prevádzkovej teploty o 11° C znižuje životnosť žiaroviek o 57 %. 

 

Hore uvedený graf zobrazuje svetelný tok v priebehu času:

63ºC a 74ºC

• so zvýšením teploty o 11°C, sa predpokladaná doba životnosti znižuje o 57 % (z 37 000 hodín na cca 16 000 hodín) 

Výrobcovia pri navrhovaní prachotesných svietidiel zohľadňujú maximálny príkon, ktorým môže byť svietidlo zaťažené, pričom neberú ohľad na teplotné hospodárenie, ktoré je veľmi dôležitým faktorom v prípade používania LED svetelných zdrojov. 

Na obale svietidla môžeme nájsť informáciu napr. max. 60 W;  táto informácia sa vzťahuje na inštaláciu bežnej žiarovky alebo maximálne povoleného zaťaženie vo wattoch, ale nie na montáž žiarovky LED. V prípade použitia LED svetelného zdroja je správna maximálna záťaž 10 W, pri zohľadnení tepelného hospodárenia (výmena tepla s okolím) a v prípade prachotesných svietidiel je potrebné použiť LED svetelné zdroje s maximálnym výkonom 6 W.

Prevedené štúdie potvrdzujú existenciu vzťahu medzi životnosťou LED žiarovky a podmienkami jej činnosti (tzv. teplotného hospodárenia).
Preskúmali sme tento vzťah v našich svietidlách, čo nám umožnilo optimalizovať voľbu vhodného LED svetelného zdroja pre každý typ prachotesného svietidla s vymeniteľným svetelným zdrojom v portfóliu spoločnosti. Tieto informácie sú uvedené v technickej dokumentácii deklarovanej na obale našich výrobkov a v propagačných materiáloch (príklad: obrázok 3). 

 

Obrázok 3. Katalóg LED-POL 2018

Zhrnutie: nevhodná voľba svetelných zdrojov pre prachotesné svietidlá s vymeniteľným svetelným zdrojom spôsobuje obrovské skrátenie doby životnosti LED svetelného zdroja, dokonca až o 90 % uvedenej doby. Preto je pri výmene tradičných zdrojov GLS v prachotesných svietidlách potrebné zvoliť vhodný výkon LED svetelného zdroja alebo nákup svietidla s integrovaným LED svetelným zdrojom.   

 

Pozrite sa, aké svietidlá s vymeniteľným LED svetelným zdrojom E27 nájdete v našej ponuke:

Pramene: 

[1] AGH Kraków,  Správa o skúškach „Porównanie temperatury lamp LED pracujących w różnych warunkach”, 10.04.2017 mgr. inż. Mateusz Szubel , inż. Beata Matras, inż. Bartosz Tomczyk 
[2] US department of Energy 
[3] Vlastné zdroje