panele led.jpg
Porovnanie technológie LED panelov: priama - nepriama distribúcia svetla

V súčasnosti je úloha svetla mnohomosvetlenia omnoho komplikovanejšia, ako bola ešte pred niekoľkými desiatkami rokov – teraz neslúži iba nato aby sme videli na svoje okolie. Dnes je svetlo vnímané ako faktor, ktorý môže pozitívne ovplyvniť naše pocity, zvýšiť efektivitu práce a dokonca – s použitím vhodných nástrojov - ovplyvniť naše biologické nástrojehodiny.

Existuje názor, že svetelné parametre ako sú  teplota farby, intenzita svetla alebo nepríjemné osvetlenie, sú rozhodujúce pre našu pohodu. Taktiež je dôležité ako sa svetlo v miestnosti rozmiestni. Vďaka vývoju technológie LED dokážeme prakticky rozdeľovať svetlo, čo je dôležité najmä pri osvetľovaní pracovísk - od skladových hál, cez predajne až po menšie kancelárie. Preto pri plánovaní nákupu osvetlenia pre tento typ miest je potrebné venovať pozornosť spôsobu usmernenia svetelného toku. Má obrovský vplyv na ďalšie parametre, ktoré určujú našu náladu a kvalitu práce.

Požiadavky na vnútorné osvetlenie nie sú malé - dobre navrhnuté osvetlenie by malo byť rovnomerné bez významných tieňov s nízkym faktorom oslnenia UGR. Na splnenie týchto požiadaviek by sa mali používať vhodné svietidlá, ktoré rozptyľujú svetlo spôsobom požadovaným pre dané miesto.

Existujú dve základné metódy distribúcie svetla: priame a nepriame.

 

 

Priame rozloženie svetla znamená, že svetelný zdroj, ktorý je umiestnený vo svietidle, je nasmerovaný priamo na pracovnú plochu a dosahuje ho bez akéhokoľvek odrazu.

Vďaka takému riešeniu je možné získať, často požadovanú, vyššiu intenzitu svetla na danej pracovnej rovine, čím sa zabezpečí súlad s európskou normou pre osvetlenie interiéru.

Okrem toho je tento typ distribúcie svetla účinnejší, pretože pri odrážaní od iných povrchov nedochádza k absorpčným stratám. Nevýhody tohto riešenia sú: vyššia úroveň oslnenia, tvorba nežiaducich odrazov od osvetlených objektov a možnosť tieňov na strope a bočných stenách („jaskynný efekt“).

 

 

Nepriame rozloženie svetla znamená, že svetelný zdroj priamo neosvetľuje pracovnú plochu - svetelné lúče sa tam dostávajú odrazom od iných povrchov. 

Najlepšie osvetlenými povrchmi budú povrchy, na ktorých sa uskutoční prvý odraz - takže. strop alebo steny. 
Vďaka použitiu svietidiel s týmto typom svetelného rozloženia sme schopní rovnomerne rozmiestniť svetlo na všetky steny bez pôsobenia tmavých škvŕn a tieňov. 

Tento typ osvetlenia sa považuje za pohodlnejší ako priame rozdelenie. Okrem toho metóda nepriameho rozloženia svetla opticky zväčšuje osvetlené povrchy. 
Ďalšou výhodou nepriamej distribúcie svetla je nízke UGR, ktorá sa v kombinácii s rovnomernejším osvetlením celej miestnosti premieta do lepších pracovných podmienok.

 

Účel priameho aj nepriameho vyžarovania svetla sa vzťahuje na rôzne typy miestností. 
Napríklad priama distribúcia je ideálna pre miesta, kde je najdôležitejšie osvetlenie malej vybranej časti pracovnej roviny. Nepriama distribúcia funguje lepšie v kanceláriách alebo obchodných miestach, kde je prioritou rovnomerné osvetlenie celej miestnosti.

 Príkladom svietidiel s nepriamym vyžarovaním svetla sú panely LED, kde zdroj svetla vo forme modulu LED je umiestnený na bočnom hliníkovom ráme. Výsledkom je, že svetlo je distribuované v uhle 90 ° k pracovnej rovine, pretože špeciálny materiál v paneli zachytáva dané svetlo a distribuuje ho k rovine. Vďaka lomu svetelného lúča v konštrukcii panela získame ako konečný efekt nižšie UGR a lepšie osvetlenú miestnosť. Tieto faktory označujú LED panely ako jednu z najlepších možností osvetlenia kancelárskych a obchodných priestorov.

Naša ponuka zahŕňa dva typy panelov. Prvý typ svietidiel zo série VELA s UGR menej ako 21, s hladkým povrchom difúzora, je vynikajúci napríklad pre komerčné priestory. Druhým typom panelov je GLARE, kde bola použitá špeciálna mikro-hranolová šošovka, ktorá poskytuje ďalšie lámanie svetelného lúča. Výsledkom je, že panely GLARE majú UGR menej ako 19, čo ich robí ideálnymi na osvetlenie kancelárskych a školských priestorov. Dôležitou výhodou panelov VELA a GLARE je schválenie Národného hygienického ústavu, ktorý zaručuje bezpečnosť pri používaní aj v miestnostiach so špeciálnych určením. 

 

Pozrite si LED panely v našej ponuke: 

Bibliografia:
[1] The Lighting Handbook, Zumtobel
[2] Indoor lightining Guide, ERCO