NAŚWIETLACZE 1.jpg
Váš dom v dobrom svetle. Vonkajšie osvetlenie budovy a pozemku.

Pri navrhovaní fasády a okolí domu sa často sústredíme iba na vzhľad počas dňa a zabúdame na osvetlenie. Toto nie je dobré. Hľadanie kľúčovej dierky, zakopávanie na schodoch, nepoužiteľná terasa po zotmení, odretie auta pri vchádzaní do garáže – všetky tieto prozaické problémy môže vyriešiť osvetlenie umiestené v exteriéry domu. Vďaka nemu bude dom efektívny aj po zotmení a odradí aj nežiaducich hostí.

Aké svietidlá zvoliť?

naswietlacze LED POL
Vonkajšie osvetlenie nám má uľahčiť život a zaistiť bezpečnosť. Je však dobré, keď poteší oko, ozdobí dom a je finančne dostupné . Pri voľbe sa teda musíme riadiť nielen estetickým hľadiskom, ale aj nízkou spotrebou energie. Lampy, ktoré využívajú modernú LED technológiu fungujú dlho a spoľahlivo, a zároveň zaručujú nízke náklady na spotrebovanú energiu. Ďalšou výhodou je možnosť vybaviť ich pohybovým senzorom, ktorý osvetlenie zapne iba vtedy, keď to bude potrebné, a tak zaistí ďalšie úspory.

Kam umiestniť svietidlá?

V prvom rade je dôležité, aby sme sa postarali o všetky kritické miesta na pozemku. K tom určite patrí vstupná zóna -  cesta, ktorú je potrebné prekonať, aby sme sa dostali k budove. 

Chodník vedúci ku dverám osvetlíte najlepšie lampami na nízkych stĺpikoch alebo reflektormi, ktorých svetlo je možné nasmerovať na zvolenú plochu.  Pri vstupe do domu by malo svetlo svietiť na kľučku od dverí a zámok, a tiež na prípadnú podestu.
Obzvlášť dôležité je osvetlenie schodov, pretože po zotmení môžu spôsobiť v najhoršom prípade aj úraz. Lampy by mali osvetľovať každý schod osobitne. Aby efekt nebol prehnaný, zvážte možnosť využiť niekoľko svietidiel s malým výkonom na stene alebo pod schodmi alebo nízke lampy na stĺpikoch. 

Druhým kľúčovým miestom pozemku je príjazdová cesta a vchod do garáže.
Je dôležité, aby osvetlenie zaistilo bezpečné parkovanie automobilu po zotmení. V tomto prípade sa osvedčia reflektory s pohybovým senzorom, nízke stĺpikové svietidlá, nástenné alebo nájazdové svietidlá.


Terasa bez vhodného osvetlenia zrejme nebude príliš vhodná na večerné posedenie. Dôležité je, aby jej osvetlenie bolo diskrétne a príjemné čo zaistia bočné svietidlá, prípadne aj stĺpové svietidlá či samostatne stojace lampy na terasu.  Je vhodné zvážiť aj namontovanie reflektorov nasmerovaných na fasádu, je však treba pamätať na to, že svetlo nesmie smerovať priamo do okna.

Bezpečnosť na prvom mieste!

Exteriérové osvetlenie musí byť primerane vodeodolné, pretože je vystavené poveternostným vplyvom aj možným mechanickým poškodeniam. Pre maximálne využitie osvetlenia je najlepšie ho navrhnúť už pri výstavbe domu. Odporúča sa, aby návrh inštalácie pripravil elektrikár s príslušným oprávnením a kvalifikáciami tak, aby bolo isté, že inštalácia v exteriéri budovy bude bezpečná a odolná voči poveternostným podmienkam.

Overte si, aké výrobky z našej ponuky je možné použiť pre Váš projekt.