oświetlenie led ekologia led-pol.com.jpg
Podporujeme ohrozené druhy spolu s Nadáciou Mysikrólik

„Máme len jednu Zem a jej budúcnosť závisí od každého zdanlivo malého ľudského činu, závisí od každého z nás” – povedal Florian Longin Plit, poľský geograf, profesor vied o Zemi na Varšavskej univerzite.

Sme spoločnosťou, ktorá vedie svoju hospodársku činnosť zodpovedne. Naša stratégia, ktorá nám už dnes umožňuje rýchlejšie sa rozvíjať a budovať si stabilnú pozíciu v dlhodobej perspektíve, zapadá do konceptu trvalo udržateľného rozvoja. V našej DNA a v našom poslaní máme od začiatku existencie spoločnosti hlboko zakorenené aktivity zamerané na ochranu životného prostredia.

 

Iniciatíva proenvironmentálnych aktivít v spolupráci s Nadáciou Mysikrólik vznikla začiatkom roka 2021 a jej cieľom je podpora chránených druhov vtákov a iných živočíchov v Poľsku a v strednej a východnej Európe. Biodiverzita je pre náš ekosystém veľmi dôležitá a každých 25 minút na našej planéte vymiera jeden živočíšny druh. Proces vymierania druhov sprevádza Zem od jej počiatku, no po milióny rokov bola miera tohto vymierania konštantná, približne jeden druh za päť rokov. Aktuálne je však tento proces až tisíckrát rýchlejší.

 

Na začiatok sme do tejto iniciatívy z nášho portfólia vybrali LED žiarovky, nakoľko sme práve nimi začínali našu obchodnú históriu. Aký je ale súvis medzi vtákmi a našimi produktmi? Myšlienky ekonomických LED žiaroviek sme prepojili s potrebami prírody a vytvorili obaly, na ktorých sa objavujú zástupcovia viacerých ohrozených druhov vtákov.

 

 

Okrem toho je naša nová séria ORO žiaroviek, spĺňajúca najvyššie štandardy Ecodesignu, ešte šetrnejšia k životnému prostrediu. Tieto zdroje spotrebúvajú až o 25 % menej energie v porovnaní so štandardnými LED žiarovkami (napríklad typickú, na trhu dostupnú LED žiarovku 10W 806 lm navrhujeme nahradiť našou žiarovkou 7,5W 806 lm ORO-ATOS-E27-A60-7,5W) a môžu výrazne znížiť účet za elektrinu.

Za posledné 3 roky sme predali viac ako 13 miliónov LED žiaroviek. Ak by sme predpokladali ich priemerný výkon 10W, tak dosiahnutím priemerného zníženia spotreby o 25% môžeme reálne znížiť emisie CO2 o 24 000 ton v priebehu najbližších troch rokov (765 g z 1 kWh, zdroj KOBiZE v roku 2019, 1000 h svietenia LED svietidiel). Ak však porovnáme 7,5W LED žiarovku s klasickou 60W žiarovkou, tak v takomto prípade bude zníženie uhlíkovej stopy ešte o 522 tisíc ton CO2 vyššie.

 

Viete, že...?

Ročná uhlíková stopa štatistického človeka žijúceho v Poľsku je cca 8-9 ton CO2?

 

Budovy sú zodpovedné za obrovské emisie skleníkových plynov. Ak by sme nahradili tradičné osvetlenie profesionálnymi LED svietidlami, mohli by sme tak efektívne znížiť emisie CO2. Nie je to trend, ale naša povinnosť. Zem sa otepľuje a aby sme tomu zabránili, zvoľme ekologické LED osvetlenie.

 

Viete, že...?

Podľa rôznych údajov sa na osvetlenie ročne spotrebuje asi 19 % energie vyrobenej na celom svete. Preto je vedomý výber ekologického osvetlenia tak dôležitý. Povinnosťou každého z nás je znižovať spotrebu energie. Správajme sa k životnému prostrediu zodpovedne a starajme sa o dobro planéty. Každý watt sa počíta.

V roku 2021 sme do našej ponuky uviedli viac solárnych produktov, pretože využitie energie slnečného žiarenia je pre našu planétu tým najlepším riešením. Solárne osvetlenie je čistá energia. Minulý rok sme predstavili aj osvetlenie SMART. Umožňuje diaľkové ovládanie osvetlenia, vďaka čomu je možné používať osvetlenie len vtedy, keď je to nevyhnutné, a zároveň tak znížiť spotrebu elektrickej energie na minimum.

 

Toľko k produktom

 

Viete, že...?

Králik zlatohlavý je najmenší európsky vták vyskytujúci sa takmer na celom území kontinentu. Váži len 5 gramov a v Poľsku je predmetom prísnej druhovej ochrany. Napriek svojej filigránovej štruktúre je to veľmi silný vták. V zime sa neschováva do dier či iných zákutí v 15-stupňovom mraze vydrží sedieť na vetvičke až 16 hodín. Aj vďaka tomu dostal latinské meno odvodené od rex, čo znamená kráľ. Povaha tohto vtáka bola v poľskom názve zachytená veľmi presne telo veľkosti myši ukrývajúce kráľovskú silu.

 

Králiky zlatohlavé okrem toho každý rok prelietajú cez Baltské more zo Švédska do Poľska. Pokonujú vzdialenosť až 500 km, vo dne aj v noci letiac rýchlosťou 30-40 km/h. Tento drobný vtáčik si vzhľadom na svoju tukovú rezervu, ktorá tvorí len 1 gram jeho telesnej hmotnosti, naozaj zaslúži titul kráľovský.

 

Nadácia, v ktorej natrvalo pracuje len 5 osôb, pomáha ročne vyše deväťsto zvieratám. Ako spoločnosť chceme nadáciu podporovať nielen v týchto aktivitách. Chceme sa aktívne podieľať na environmentálnej výchove cykloch školení pre deti a mládež na školách či školení pre uniformované služby. Vzdelávať sa budeme, samozrejme, aj my sami.  K starostlivosti o našu planétu prispieva aj rozvoj nášho environmentálneho povedomia. A v tomto kontexte chápeme slovo STAROSTLIVOSŤ vo veľmi širokom zmysle.